dimecres, 1 de juliol del 2009

L'Agenda 21 de Benicarló i el seu futur incert.

DAVANT LA INVIABILITAT DEL III FÒRUM DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA 2009.

Era una esperança aconseguida que la gent oferira els seus esforços i compartira les seues idees en el procés de l’Agenda 21. És una llàstima veure como s’ha acabat buidant de gent el procés participatiu.

El Consell de Necessitats Socials ha sigut l’últim bastió que ha resistit. L’equip de govern no porta a terme cap de les més de 32 propostes que s’han anat fent des dels Consells Temàtics de l’Agenda 21 en aquests tres anys de vida de la participació ciutadana nascuda l’any 2006; i si n'ha portat alguna a terme no ha dit que naixien dels processos participatius de l'Agenda 21 local.

El Consell de Necessitats Socials va portar endavant una d’aquestes propostes; la Diàstole por la Integració. En un intent de demostrar que les propostes eren viables i per mantindre més o menys viu el procés que agonitzava davant la inactivitat i falta d’iniciativa de l’equip de govern i el regidor encarregat. La resposta ciutadana de carrer ha estat, al cap de l’any, molt positiva; tant pel que fa a la quantitat de persones que hi acudien, com a la valoració que se’n feia de la necessitat de realització d’aquests tipus d’actes socials. Així les coses, aquests tipus d’actuacions són vàlides i, més encara, necessàries.

També la Diàstole per la Integració ha servit per establir una sèrie de llaços entre col·lectius de les diferents cultures que conviuen a Benicarló i que sense aquestes activitats no ha estat possible establir en tots aquests anys des d’increment en la entrada de gent en el nostre municipi a partir de 1998. Recordem la jornada de convivència entre religions, la de balls i músiques, la de jocs tradicionals, els esports en la platja, la jornada literària...

Totes aquestes activitats han sigut realitzades sense cap pressupost gràcies a la implicació de les persones del Consell de Necessitats Socials i dels col·lectius a qui s’ha dirigit per realitzar-les.

La resta dels cinc consells temàtics que existien després de la creació en l’any 2006 de l’Agenda 21 al nostre municipi, han desaparegut. Ha desaparegut la gent ja que no han rebut el recolzament i reconeixement de l’equip de govern local. Partint del regidor de Participació Ciutadana que diu no haver pogut convèncer la resta de regidors de les diferents àrees exceptuant l’àrea de Benestar Social. Àrea on constatem que alguna de les propostes del Consell de Necessitats Socials ha rebut i desenvolupat amb el recolzament dels seus tècnics.

Vist tot això el procés de participació ciutadana no realizarà el III Fòrum Ciutadà amb les propostes pel Plan d’Acció de l’any 2010, ja que en els dos anys anteriors s’ha realitzat més de 30 propostes, com hem dit més amunt, i cap d’elles ha estat estudiada per les regidories del consistori. Més encara alguna s’ha portat a terme no s’ha dit que partien de l’Agenda 21 com ja es va dir en el II Fòrum Ciutadà de l’any 2008.

Menció especial mereix l’oficina del voluntariat que sí que ha decidit portar a terme el Banc del Temps de forma experimental durant els mesos d’estiu i que sí reconeix que és una proposta del Consell de Necessitats Socials.

Davant d’aquesta situació el Consell de Necessitats Socials es planteja la conveniència de seguir treballant en propostes per l’equip de govern o no fer-ho, mentre no hi haja un canvi d’actitud en el consistori, des de qui dirigeix fins l’oposició.

El Consell de Necessitats Socials no abandona ni renuncia a seguir treballant i col·laborant amb il·lusió i ganes per construir un món més just, solidari, sostenible i una societat més participativa a Benicarló.

Però deixarem de proposar a una regidoria inert que s’obstina en ningunejar el procés participatiu més enllà d’una bústia en red i seguir dient que nosaltres som qui deu portar el pes del procés social participatiu.

El Consell de Necessitats Socials de l’Agenda 21.

3 comentaris:

Raül Burriel ha dit...

Lamentable la deixadesa de l'Ajuntament. Però penseu continuar reunint-vos per vostre compte i fer propostes per millorar la ciutat?

Anònim ha dit...

El Consell de Necessitats Social continuarà amb la seua implicació però no dissenyarà propostes per a l'equip de govern que no se'n sap res d'ells/es. Treballarà de forma autònoma o dins d'una Plataforma civica que aglutine tots els eixos de les plataformes que acaben de nàixer a Benicarló.
Però el que està clar és que per treballar pel poble de forma coherent ho has de fer sense comptar amb els/les polítics/ques.

El Concurs ha dit...

És trst que s'haja de treballar al marge del consisitori... Però no deixen cap alternativa.