dimarts, 26 de maig del 2009

Homenatge a Marcelino Domingo San Juan i l'Escola Republicana.


El divendres 22 de maig a la plaça Marcelino Domingo Sanjuán de Benicarló se li va retre homenatge al Ministre republicà benicarlando. L'homenatge va servir per posar una placa en la plaça amb el seu nom per tal de recordar-lo com a figura clau en la Segona República espanyola on va tenir un paper clau com a ministre d'Educació. La plaça, fins al dimarts 19 no tenia cap placa indicativa del nom. La qüestió resultava estranya, ja que el ministre republicà era l'avi de l'actual alcalde de Benicarló i el nom estava concedit des d'abans de l'estiu. Bé, no tant estrany, ja que l'actual Marcelino Domingo milita en el PP, cosa que el distancia molt del pensament del seu avi. Un dia, en què estava inspirat, a l'actual alcalde de Benicarló se li va acudir dir que si el seu avi visquera seria del PP. Si l'arriba a sentir des d'algun lloc... Potser s'alça de la tomba i tot.

Després d'aquest homenatge al carrer, on van assistir unes 40 persones es va fer una xerrada per part de la professora de la Universitat de València Carmen Agulló qui ens va instruir en els valors de l'educació durant el període de la Segona República i el paper de Marcelino Domingo Sanjuán com a ministre d'Educació. Allí ens vam parlar del projecte d'escola activa, bilingüe, pacifista, solidària, pública i gratuïta que va encetar la reforma republicana i que va ser segrestada, amputada i abolida per sempre més per la dictadura del Generl fascista Franco.


La xerrada es va realitzar a la Penya Setrill. Local que s'està convertint en el lloc amb un ventall més ampli de temàtiques per escoltar conferències i presentacions amb més prestigi de tot Benicarló. Val a dir que des del consistori municipal només fan que posar traves per realitzar actes socials segons quina siga la temàtica. El local estava ple. Unes setanta persones es van decidir per conèixer millor la figura del nostre il·lustre benicarlando i els postulats de l'educació republicana.

Volem destacar des del Cascall que la novella Plataforma per la II República creada a Benicarló organitzava aquest divendres el seu primer acte i que la resposta per part de la població va ser encomiable. Hem de destacar que la convocatòria va ser realitzada de manera molt casolana, això sí, comptant amb les noves tecnologies que tanta força donen a l'organització social.

Des del Cascall donem l'enhorabona a la Plataforma per la III República i encoratgem a tota la ciutadania sensible a aquestes motivacions a assitir a tots els actes futurs que realitzen i a formar-ne part si volen. També volem condemnar la frustració d'ideals de llibertat, igualtat i solidaritat que va suposar la dictadura feixista de Franco i demanar judicis per tots els crims d'Estat que es van dur a terme durant la Guerra Civil espanyola.

4 comentaris:

Raül Burriel ha dit...

Molt bona iniciativa la de la Plataforma i molt bona crònica també.

Rolanda ha dit...

Plataforma per al tercera república? Sona bé. Molt interessant l'article, i un gran honor per al vostre poble que un benicarlando fóra ministre de la República, i precisament d'Educació. Llàstima que les noves generacions de "domingos" s'hagen desviat de les dels seus avantpassats...

Anònim ha dit...

The Best Online Casinowinning lottery numbers

Anònim ha dit...

Sightline Payments Kirk SanfordBingo