Cascall: terra arenosa, saulosa o pedregosa. Dita benicarlanda; cap amunt i cap avall fent "ruido" pel cascall.
dimarts, 3 de febrer del 2009
La integració Social.
Des del Cascall veiem com l'Agenda 21 de Benicarló està portant endavant el seu procés de constitució contra el vent i la maror. El Consell de Necessitats Socials, que és el més actiu de l'Agenda 21 local, està organitzant la seua Diàstole per la Integració durant tot l'any en actes que es realitzen un cop al mes amb la intenció de crear espais humans de trobada per totes les persones que viuen i treballen al poble, siguen d'on siguen en el seu origen. I l'objectiu s'està aconseguint.
En el seu primer acte de Diàstole, el Programa de Ràdio a l'Emissora Local, que es va celebrar a la Fira del Voluntariat, va ser d'una gran qualitat. Es va fer un debat sobre la integració social amb membres de la societat benicarlanda, directors d'escola, orientadores psicològiques en centres educatius, persones imigrades i els membres del Consell com a moderadors.
En el segon acte, Xerrades sobre Experiències Migratòries, encara va resultar més emotiu. Allí vam poder gaudir de l'experiència contada per persones que han hagut de migrar. Una experiència d'una dona espanyola que va migrar a Alemanya als anys seixanta per buscar-se la vida, l'experiència d'un colombià, vingut a l'Estat espanyol l'any 70, una persona marroquina que va estar a França, a Catalunya i finalment ara està a Benicarló des dels anys 80 i l'experiència d'un guàrida civil que va emigrar d'Andalusia a Catalunya. Totes les experiències eren semblants i el més sorprenent era que en totes les experiències eren contades com a quelcom d'enriquidor.
El tercer acte de Jocs Tradicionals també va resultar que aconseguia crear l'espai humà de companyonia. En aquest cas a més, com que es tractava de jocs tenia un component d'espontanietat i d'alegria màxim.
L'Agenda Diàstole per la Integració va prendre al seu punt més àlgit i amb més repercusió social amb la Trobada de Religions i l'Oració Comuna. Es van trobar i compartir les creences cristianes, les evangelistes i les islàmiques en una jornada de visita als temples i d'explicació dels rituals, les simbologies i les oracions. També hi van participar ateus.
Per últim aquest cap de setmana, el dia 31 de gener es va celebrar la II Cercavila Literària del Consell de Necessitats Socials. Amb la visita al Centre de Salut, la Residència de la Gent Gran, el Mercat Municipal, i la plaça del Mutxola, es va fer una cercavila amb persones de sis nacionalitats llegint textos que reflexionaven sobre el fet migratori. L'arribada a la Residència de la Gent Gran va ser un moment molt emotiu, ja que aquesta gent sempre és receptiva i agraeix molt que els fem visites.
S'ha de destacar que a Benicarló encara fa falta molt de treball social per millorar la disgregació que pateix el conjunt de la població benicarlanda. Des de les institucions no es treballa gaire en aquest sentit i el Consell de Necessitats Socials no rep ajuda per part del Consistori municipal. De fet la Policia Local deia, en la Cercavila, que no tenien coneixement de l'acte a pesar d'estar entrat per registre en l'ajuntament.
Bé per al febrer toca una Exhibició de Balls Tradicionals de totes les cultures que conviuen a Benicarló. Esperem la participació de totes les persones i que vingueu a compartir.
Des del Cascall felicitacions a la gent de Consell de Necessitats Socials i a totes les persones que els donen suport.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada