dimecres, 24 de juny del 2009

Vida en estat natural.


L'arribada de la primavera em va deixar a la porta de la terrassa de casa un niu d'oronetes. El van pastar en un dia i s'hi van instal·lar.

Al principi se les veia festejar en els cables de la llum que hi ha per allí prop. I cada dia passaven més temps al niu. Segurament ja estaven cobant els ous, fruit del seu festeig.

L'arribada de l'estiu m'ha deixat a la porta de la terrassa de casa aquesta imatge preciosa que vull compartir amb totes les persones que cascallegen.

dimarts, 23 de juny del 2009

Penúltima Sessió Literària de la temporada 2008/09



Ahir 22 de juny es va realitzar la penúltima Sessió Literària al Café de l'Arq de Benicarló. Com últimament passa la sessió va ser molt concorreguda. Cada cop hi ha més gent que hi participa. Cada cop són més riques i més engrescadores les propostes. Des del Cascall hem d'agrair el color musical que aporten les guitarres dels jóvens que ens acompanyen.

També cal destacar que en les últimes sessions es llegeixen més produccions pròpies. La gent s'està atrevint a llegir els seus textos; poemes, contes, ocurrències. Fins i tot va haver qui va llegir un text de producció pròpia que havia gravat en un missatge de mòbil i el va llegir directament des del cel·lular. Va ser una autèntica passada. Joventut, creació, música... PARTICIPACIÓ!

Ja fa dies que el Cascall insisteix que a Benicarló la participació ciutadana està en marxa. El més grat d'aquest procés és que no està institucionalitzada. Ja que des de l'equip de govern de Benicarló la regidoria de Participació Ciutadana només fa que apropiar-se de les idees de la ciutadania ningunejant la seua procedència ciutadana; d'això se'n diu: apropiacionisme.

Però, que carall! No els necessitem per crear! El poble està demostrant que és capaç, creatiu, actiu... Construïm! I des de les Sessions Literàries del Café de l'Arq aportem el nostre espai humà per compartir les nostres inquietuds, les nostres habilitats, les nostres ocurrències.

El proper 6 de juliol celebrarem l'última Sessió Literària i vam quedar que tornaria a ser temàtica. Nit de vici al Café de l'Arq. Porta els teus textos. Deixa la vergonya a casa i fuig del sofà, de la tele; passa a l'acció!
Fins al proper dia 6 de juliol.

ACCIÓ!



Què podem dir de la festa solidària? Què va estar molt bé? Què ens va agradar? Què la va ser una de les demostracions que a Benicarló encara hi ha qui participa? Què la gent jove té coses a dir? Què va ser un èxit?... Tot això molt més!

Xarxes; Xarxa Educativa Solidària, convocava el passat dissabte 20 de juny la seua última acció de recollida de fons pel projecte de cooperació internacional amb Nicaragua a Benicarló. El Cascall estava allí per viure de primera mà com s'ho munta la solidaritat a Benicarló. I la veritat és que al carrer dels Alemanys es va viure quelcom més que sorprenent.
Tot va començar amb una fideuà participativa a càrrec d'un dels millors fideuers de la població. Amb la col·laboració del personal, és clar. Ja que es tractava d'una jornada de recollida de fons participativa. El fruit va ser d'allò més sucós. Com havia de ser d'una altra manera amb els productes que portava el brou i el sofregit? Al mateix temps la gent va poder veure diapositives del projecte de cooperació internacional que porta endavant Xarxes a la comunitat de San Ramón al Departament de Matagalpa, Nicaragua. Mentre, Elfo preparava una pancarta aclaridora de l'objectu de la festa que s'estava gestant.


Va ser després de degustar la saborosa fideuà que la joventut de Benicarló va passar a l'acció de veritat. Perquè la seua primera participació va ser el cartell d'anunci de la jornada. Ara tocava tocar, fer música. Música solidària. Participativa, respectuosa i creativa. Tots els grups que van col·laborar de manera solidària amb la causa ho van fer de manera excel·lent. I el públic! Què pot dir el Cascall del públic! Una autèntica CANYA!
La jornada va ser feta per jóvens, per als jóvens i amb els jóvens. Els fons que es van recaptar al llarg del dia seran emprat en construir una escola, crear material per la formació del professorat de la comarca de Matagalpa i construir un centre de recursos al municipi de San Ramón. I això és el que menys importa a Xarxes. El més important és demostrar que en el primer món, a Benicarló encara hi ha jóvens amb inquietuds crítiques, participatives i generoses. Feia goig veure com tothom s'ho passava bé aportant una mica de cadascú.



Per finalitzar la jornada els DJ's van fer la festa amb els seus ritmes girant als plats. Ball, festa acció. Benicarló encara compta amb jóvens que tenen quelcom més que l'esquema consumista. Hi ha gent jove amb ganes de transformació, de nous esquemes, de risc, de creació...
El local de sempre va brindar el seu suport a qui el Cascall mai acabarà d'agrair el que fan pel moviment social de poble, pels valors de llibertat, de participació i creació.
Gràcies a tots i totes les que vau fer d'aquesta festa una realitat.

dissabte, 20 de juny del 2009

FESTA SOLIDÀRIA PER NICARAGUA AL CARRER DELS ALEMANYS



La Banda de l'Agredolç i la festa fi de curs de Gatzara.


El passat 13 de juny es va celebrar a Paterna la festa fi de curs de la Colla de Dolçainers i cantaors Gatzara. Després de les actuacions de l'alumnat de l'escola van actuar la Banda de l'Agredolç i el grup Samaruc. El grup Samaruc va fer ballar al personal amb els ritmes populars, però el que va deixar bocabadat al Cascall va ser la Banda de l'Agredolç.
Ritmes de tota la Mediterrànea tocats amb una maestria fora de sèrie. Us recomano aquesta banda que té en el seu dolçainers-gaiter un mestre espectacular i en la seua secció de corda uns malabaristes dels instruments de tot arreu.
Pel que sabem són gent que ha tocat a moltes parts del planeta sempre vinculats a la música tradicional. Recuperant ritmes, palos, instruments... Arrelant la tradició.
Visca el poble i la seua gent.

dimarts, 16 de juny del 2009

T'estimo.


Entra la llum al meu somni.
El meu cos entra en acció.
Em plena una sensació agradable.
Em mou l'esperit a gom.
Desitjo que vinga la vida.
M'allibero pensant en tu.
A la pell alena la teua presència.
La calma amolla els meus sentits.
Transparència amb tu.
Així arriba, fàcilment, la foscor.
Gemec d'un somni que trencarà la teua llum.

dilluns, 15 de juny del 2009

Al Cascall cap de tot i si a algú no li agrada que no mire

Aquest escrit li ha arribat al Cascall des de no sap on i com ens ha agradat la reflexió la compartim. A qui no li agrade que no mire. Ja sabeu que el Cascall és un espai "güep" on hi ha humor, amor, entreteniment i mala llet. D'això que no en falte que si no la compartim se'ns fa agra i nosaltres de solidaris en som un "munt".

Com n'és de dur ser blavero.

A ningú no li deu haver passat per alt a hores d’ara com deu ser d’àrdua, costeruda i desagraïda la feixuga tasca de defensar contra vent i marors el secessionisme lingüístic a casa nostra. Amb paraules d’anar per casa: com deu ser de fotut ser blavero.
I ho dic amb tots els respectes cap aquelles persones que encara s’hi escarrassen en portar a terme aquesta tasca. Deu ser duríssim perquè a les escoles valencianes, s'ensenya la normativa de les Normes de Castelló de l’any 32.
Deu ser ardu perquè de normes ortogràfiques, els blaveros, a banda de les Normes del Puig, en tenen dues més; una amb accents i una altra sense. I cap d’elles no s’allunya massa del parlar d’Alcanar.
Deu ser costerut perquè no posseeixen cap canal de ràdio o televisió.(Canal 9 no compta ja que no és ni ràdio ni és televisió; és patxanga).
Deu ser molest perquè de llibres publicats, la màxima institució que els representa, Lo Rat Penat, disposa d’un fons editorial que ara resumiré:
-al voltant d’unes 70 publicacions (llibres).
-sobre unes 25 publicacions de reculls de Jocs Florals.
-uns 6 llibres de miracles de Sant Vicent Ferrer.
-alguna publicació sobre vetllades musicals en honor a la Mare de Déu del Dolor (sí, del Dolor, ai!)
-uns 16 discs compactes de tema pasqüer, càntics a la llengua, faller i marià.
-8 cassetes de misses i nadales.
-dos videos, un sobre Ausiàs March i l’altre sobre ells mateixos.
Vosaltres mateixos ho podreu comprovar.
Deu ser aspre perquè a Brusseles s'ha reiterat la unitat de la llengua i perquè la RAE al seu diccionari defineix la llengua que parlem els valencians com a varietat de la llengua catalana que els valencians consideren com a pròpia.
Deu ser inclement perquè els secessionistes quan escriuen i parlen, el que fan realment és escriure en un català-valencià-balear amb faltes d’ortografia.
Deu ser dolorós perquè tenint en compte el punt anterior es deuen adonar que l’única forma de no escriure en català-valencià-balear és no escriure en valencià i per tant escriure en francés o en castellà, (si en saben).
Deu ser turmentador perquè no tenen cantants, ni poetes, ni dramaturgs, ni filòsofs ni intel.lectuals reconeguts internacionalment, ni universitats al seu país ni fora.
Deu ser desesperançador que aquells que consideren traïdors a la llengua tinguem la sort de veure com les noves generacions, educades en democràcia, aprenen correctament la llengua que parlem, la sort de poder parlar amb seniencs sense canviar de llengua, la sort de tenir algun canal de televisió i ràdio, l’orgull que entre Estellés i Llull ja sumen tot solets més de 300 publicacions. O que entre Raimon i Ovidi Montllor sumen més de 16 cedes. Desesperançador comprovar com s’ensenya valencià a la Universitat de Salamanca o a la de Karlsruhe. Que tinguem el goig de poder cantar en karaoke Feliu Ventura, Òscar Briz i La Gossa Sorda i d’emocionar-nos amb Sergi Belbel, Llach o Alabajos.

I aquesta sort ens agradaria poder-la compartir amb ells, amb vosaltres.

El Cascall dixit;
Va de bo senyors i senyores.
Si te Pryca de prascas.

dimarts, 9 de juny del 2009

Textos, veus. música i joventut. Alguna cosa el mou a Benicarló.


La nit s'anunciava amb un arc de Sant Martí genial. Quatres gotes presagiaven al cel els colors que més tard il·luminarien la nit de literatura. Presagi també de la joventut que ens va acompanyar.

La Sessió Literària d'aquest dilluns 8 de juny va ser una de les més màgiques que hem viscut al llarg de l'any. Mitja hora abans del començament ja s'albirava l'esperit de joventut, d'improvització, de música i paraules que anàvem a compartir.

I així va ser! Només començar el garito ja estava ple i encara va venir més gent. Guitarres, xelos, llibres i fulls ompliren la nit de sensacions, d'expressions, d'emocions i sentiments. Va destacar sobretot el recital de poemes musicats d'Estellés, els textos propis d'una jove promesa local que, amb només 16 anys, ja juga amb les paraules per imaginar un món de sensacions i també les ocorrències dels amfitrions. Com no, la capacitat d'enllaçar textos i temes del nostre profe de literatura castellana favorit. Poemes compartits en francés i català... gemecs de xelo i aplaudiments sentits. Tota una jam literària al més pur estil de cau de literats.

El Café de l'Arq es consolida com el més gran espectacle de la improvització, de la cultura de club, de l'espai alternatiu. Gràcies per les nits màgiques de dilluns que ens regaleu.


El proper dilluns toca jam musical i d'aquí a quinze dies, el dia 22 de juny tornem amb els textos, amb els llibres fora de les prestatgeries, amb el cul fora del sofà. Compartint emocions, compartint experiències, gaudint dels demés...

Construïm un món un poc més culte, construïm un món millor. Compartim el que tenim, el que ens agrada i el que no; fem un entre moltes... Passem a l'acció! La vergonya, com sempre, la deixem a casa.

El racisme del PP de Benicarló.


La comunitat islàmica resident a Benicarló va demanar al consistori municipal que inclogués en la propera ampliació del cementeri municipal una zona per realitzar soterraments de les persones que són practicants de la religió islàmica. Aquesta religió té una sèrie de protocols per realitzar els seus soterraments diferents als de la religió cristiana. Entre altres aspectes els cossos han de ser soterrats amb el cap orientat cap a la Meca, cosa que impossibilita la utilització dels espais habilitats en l'actual cementeri de Benicarló.

Així les coses, quan una persona que segueix la religió islàmica mor a Benicarló, no pot ser soterrada allí, cosa que fa que s'haja de desplaçar el cos al seu país d'origen. Aquest desplaçament costa molts diners i les famílies que han de passar per aquest tràngol, a més de l'enfonsament moral que suposa la pérdua d'una persona estimada, han de suportar enfrontar-se a la despessa econòmica o al fet de demanar els diners per soterrar un familiar. Normalment, es fa una col·lecta entre tot el col·lectiu islàmic per fer front a la despessa i entre tots/es paguen el desplaçament del féretre i el soterrar.
Ara que s'amplia el cementeri de Benicarló, l'Associació Islàmica que té registre entre les associacions de Benicarló ha demanat una parcel·la en el nou cementeri que garantira les condicions de soterrament segons la religió islàmica i ha estat denegada. Addiuen que ha passat el termini per formalitzar la demanda. Que han fet tard.

Però, darrere d'aquest entrebanc s'amaga el racisme de què fa gala el PP de Benicarló. Des que governen al municipi han denegat a la comunitat islàmica l'ús de les pistes annexes per realitzar la festa de la fi del ramadà quan sí que la cedeixen per realitzar la fira del ramat per Sant Antoni. Cosa que demostra que tenen per més als animals que a les persones que practiquen la religió islàmica. També han de patir el retard en el permís per obrir la seua mesquita on resar al seu Déu. Sí que els volen per treballar en règim d'explotació en obres, camps i les tasques més dures. Ara bé, per garantir els seus drets com a persones, res de res. Tant de bo es vegen obligats a emigrar algun dia a altres parts del planeta i patisquen el tractament vexatori que els apliquen a la comunitat islàmica de Benicarló; ells o les seues famílies.

I la població de Benicarló no fem res per ajudar a aquests veïns. Tot això ocorre en un estat laïc. On diuen que prima el respecte per les creences i on suposadament ningú pot ser discriminat per qüestions de raça, llengua, sexe, religió, ideologia...
Vaja mentida aquesta democràcia en mans del PP de Benicarló.

divendres, 5 de juny del 2009

Monigote i Brossa; país, compromís i creativitat


Salut cascallers!

Avui el que penjarem li ho devem a David Pastoret. Realment us recomano el seu bloc. Està en els enllaços de bolcs amics del Cascall. Té un to personal però amb molt de gust i compromís. Si aneu per València en el bloc del Pastoret podeu consultar on anar a sopar. El tio es ciuda i té bon paladar.

Però, com us imaginareu per la imatge que acompanya aquest article i el seu títol, no parlarem ni de Pastoret, ni de sopars. Sí que parlarem de València i de la seua gent. Cap i casal d'un país venut al capital estranger. Governat per ____________, (poseu vosaltres el que vulgueu; nosaltres anàvem a posar genocides, però no ho hem fet), que fan i desfan en profit de les seues butxaques.
Doncs allí a València, entre altres coses el Cascall quan hi va viure va aprendre a valorar l'art del Gràfiti. A Benicarló ja hi havia algú que es movia en aquest món, però va ser allí on vam conèixer què hi havia darrere d'aquest moviment. Same, Edy, Dav, Emi... i la 369, eren el motor del moviment en aquells dies. I ja portaven anys en el tall. Des de raves a la platja a intents de fer-nos amb un tren, allí vam viure el moviment Hip-Hop i raper a tope.

I ara em ve el Pastoret i penja a la seua pàgina un grafiti d'un tal Monigote. Que a més també té una pàgina www.monigote.com. Us la recomano. Sobretot el grafiti que apareix a la portada: "lo que se da no se quita". Podem descobrir allí que al cap i casal del nostre país encara hi ha gent crítica, creativa i divertida. A més coherent i culta. Mostra d'açò és l'homenatge que se li fa al nostre estimat Joan Brossa que tant ens va trencar els esquemes als jóvens, i no tant jóvens, amb la seua poesia visual. Monigote es reinventa Brossa i aquest és el motiu pel qual el Cascall avui s'ha deixat portar per la memòria, per les amistats i pel compromís compartit.

Una abraçada al Pastoret si ens llegeix, una abraçada a Monigote, un record a Brossa i un Salut a totes les persones que seguiu el Cascall.

dijous, 4 de juny del 2009

A LA LLIBERTAT

Una aportació d'un amic Cascaller a qui agradria que hi hagués més llibertat al planeta, on la societat visquera amb més integració activa de totes les persones . Que PARTICIPA com a ciutadà. Ja fa temps que aquest escrit va arribar al Cascall; és avui que el posem en primera plana un altre cop.
TE CALZASTE MIS BOTAS
TE ADUEÑASTE DE MÍ
COMO CON MIS ANCESTROS
ME ENSEÑASTE A ESCRIBIR.
TE APROPIASTE DE MI ALMA
Y DE MI VOLUNTAD
ÉSTA, MI EDAD DEL PAVO
ES A PERPETUIDAD.

POR TI RESPIRO DE MADRUGADA
POR TI SUSPIRO Y POR EL AMOR
POR TI BATALLO EN LO QUE ME TOCA
POR TI ME MOJO Y ME DESPIERTO
BAJO TIERRA, A CIELO ABIERTO.

BAJO LAS SOLEDADES
O ENTRE LA MULTITUD
ME ACOMPAÑAS, ME ARROPAS
Y ME LLENAS DE LUZ.
DE TU MANO HE DE IRME
SI HACE FALTA HASTA EL SOL
SÓLO EL CONTROL POSIBLE
ES EL AUTOCONTROL.

POR TI RESPIRO DE MADRUGADA
POR TI SUSPIRO Y POR EL AMOR
POR TI BATALLO CON MIS CANCIONES
POR TI ME IMPLICO Y ME SUMERJO
ME CONCIENCIO Y ME REBELO.

ABRES MILES DE PUERTAS
Y CONLLEVAS LA PAZ
ENRIQUECES LA LENGUA
Y LA HACES VERAZ.
EN TI NO EXISTEN FRENOS
NI TAMPOCO DOLOR
NADIE SOBRA EN LA ESCUELA
NADIE EN EL COMEDOR.

POR TI RESPIRO DE MADRUGADA
POR TI SUSPIRO Y POR EL AMOR
POR TI REPARTO LO QUE ME SOBRA
POR TI ME AVIVO Y ME SUBLEVO
ME ENTUSIASMO Y ME CONCIENCIO.

Gustavo Cabrera

Coses de la vida.



Les situacions que vivim marquen el nostre dia a dia. Positives o negatives deixen una petja indeleble en el nostre interior. Ens aporten una experiència que, al cap i a la fi, ens ensenyen; si som capaces, com a persones, de processar-les per al nostre enriquiment. Si no en som capaces, continuarem com a talps. escarbant el nostre futur a ceges. Tragant terra, arrapant-la en la foscor.

Com de difícil resulta construir en aquest món egoista. Què ens quedarà després de l'abisme de la lluita per conservar el que tenim? A costelles del que li amaguem o li neguen a les persones més febles. A costelles de les nostres costelles; del nostre futur comú.

Propaganda i publicitat que ens pretigia davant la resta de persones com a més autèntiques, amb més valor. On queda aquest valor en la nostra intimitat quan ens reunim amb nosaltes mateix i comprovem quins són els nostes límits?
Podem plantar-nos davant dels altres i vendre'ls que som els/les millors.
Podem omplir-los les orelles amb el nostre discurs meravellós.
Podem fer i desfer allò que ens done la gana. Però no ens escaparem. No ens enganyem a nosaltres mateixa. En nosaltres quedarà el dolor. La soletat. Encara que en societat mostrem el nostre millor somriue, la brillantor i bellesa del maquillatge de la nostra persona cap a l'exterior. En el nostre interior només estem nosaltres i nosaltres sabrem de quin color són els nostres sentiments. La fortor amb que vivim la vida. També el Follet Tortuga tenia una closca on amagar-se.

Coneixem persones lliures! Són lliures només les persones que van de cara. Que són transparents. Sense trampa ni cartró. Amb humiltat per reconèixer els defectes i les virtuts. De saber fins on abarquen els seus braços i els de les persones que comparteixen amb elles l'alegria de l'entrega per l'amor que senten per la vida, per les persones, pel respecte natural.

El Cascall us convida a entregar-vos a vosaltres mateixa; en un raig pels demés, per la vida natural dels animals que, en definitiva, som. Que patim i patirem el dolor i l'alegria de compartir i constriur un nou món: inventant des del passat. Cap a un futur alegre, on totes les persones serem iguals, lluires i ... ens estimarem.

dimarts, 2 de juny del 2009

Jam Musical.


Sota una lluna cada cop més plena vam creuar la nit. A les 22:00h entràvem al carrer Alemanys i ja es sentia la música que amenitzava una nit més de dilluns.
Hi havia poca assistènica però la banda ho va fer molt bé. Al trompeta no el voreu a la foto perquè la vam fer cap al final, quan tocaven l'última peça i ja estava refrescant-se, però ho va fer molt bé. Cert és que enguany ha costat trobar una formació per portar endavant les Jams musicals, però l'espera ha pagat la pena.
Pena la que sentíem per totes les persones que no hi éreu. Us vam trobar a faltar. De tota manera sabem que algun dia estareu allí per gaudir de la màgia dels dilluns a la nit.
Com sempre al teu café favorit; Café de l'Arq.
El proper dilluns ja ho sabeu; Sessió Literària sense títol.

dilluns, 1 de juny del 2009

8 de juny. Sessió Literària al Café de l'Arq,


T'agrada llegir i escriure. No ho faces sol. Hi ha gent fora que vol escoltar-te.
Baixa els teus llibres de la llibreria i comparteix-los; relats, poemes, fragments.
Treu els teus textos de casa. Comparteix-los!
Vine el proper dilluns al Café de l'Arq. A partir de les 22:30h i fins la mitja nit. Recorda que els dilluns al Café de l'Arq sempre hi ha jam; musical o literària en dilluns alterns.
Apaga el televisor, tanca l'ordinador, abandona el sofà o la cadira i vine a gaudir de la cultura musical i literària al teu café favorit...

Que s'ho gasten tot en medecines

L'estratègia de crear conflictes per dividir és més vella que cagar ajupit. Aquesta estratègia, malauradament, fa molt de temps que la gasten les ideologies de dreta. Però, fins ara, s'havia reservat a les altes esferes de poder. Ara, en canvi, la política local ha de defensar, a capa i espasa, els àmbits de poder i economia que creuen posseir a perpetuïtat. És per això, que a nivell local enceten campanyes de conflicte lingüístic que fan enfrontar la població en qüestions caduques i científicament superades. Això és el que fa la ignorància, pobrets!

Cal que recordem que alguns del mandataris que té en aquests moments l'ajuntament de Benicarló no tenen ni el batxiller. Com es pot dirigir una població si no som capaços d'acabar uns estudis a l'abast d'una persona de 18 anys? Doncs, sí. Això és el que permet la nova democràcia, ja que la gent els vota. La democràcia del capitalisme de la ignorància que prioritza el rendiment econòmic a la professionalitat i l'interés pel bé comú.

Així les coses, amb el decret de normalització del castellà en una comarca històricament valencianoparlant, ha fet que la població s'organitze per defensar la seua llengua i exigir als seus dirigents que complisquen la llei i els reglaments lingüístcs municipals. I el poble ha demostrat que està preparat per fer-ho.

Ara bé, també s'ha produït un fet que sorprén en el mil·lenni de les noves tecnologies, en el mil·lenni de l'alfabetització global. A Benicarló s'estan produint agressions, difamacions i amenaces contra persones que defensen el valencià com a llengua pública. Xicotets o grans grups de persones imprimeixen enganxines contra la unitat lingüística, difamen públicament persones en un bloc, fan pintades intimidatòries, envien paquets anònims... En definitiva, cometen actes propers al terrorisme de baix grau. Quina distància hi ha entre aquests actes i l'enviament de paquets bomba? Quina és la diferència? El Cascall us ho dirà. Cap ni una!

Ara bé, sembla que la criminalització d'aquests actes només depén de si vénen de la dreta o de l'esquerra. L'esquerra és criminal sempre que intenta portar a terme les seues creences, encara que siguen pacífiques. La dreta, en canvi, avui per aviu, pot amenaçar, agredir i intimidar impuniment. Aquesta és la qüestió!

En defensa de l'organització popular, amable i coherent volem enviar el nostre recolzament des del Cascall a la gent de la Plataforma Benicarló en Valencià. També volem fer públic el nostre rebuig a la política de conflicte social que està portant a terme el PP de Benicarló per amagar sota una cortina de fum els seus "xanxullos" . Sabem que es deuen al seu analfabetisme moral i esperem que, si Déu existeix (cosa que fa molts anys que dubtem) els condemne per sempre al patiment.
Que s'ho hagen de gastar tot en medecines.