dimarts, 26 de maig del 2009

Integració Social a Benicarló; VII Diàstole per la Integració.


L'Agenda 21 Local de Benicarló, en el seu procés de Participació Ciutadana va realitzar el passat dia 23 de maig la VII Diàstole per la Integració.


La jornada va consistir en una jornada d'esports participatius; volei, futbol, balontiro, tenis, petanca i cursa de relleus eren els esports que van practicar els equips mixtos que es van apuntar. Va acudir gent de les associacions de marroquins, equatorians, urugaians i alguns, sobre pocs, benicarlandos. Tothom va gaudir molt d'aquesta jornada en què els xavals i xavales que hi participaven van xalar com bojos.
Val a dir que aquesta vegada no es va aconseguir l'objectiu integrador de les Diàstoles per la Integració social a Benicarló, ja que de població autòctona no en va assistir gaire. És una llàstima però es constata que qui no vol integrar és la societat autòctona, ja que la població nouvinguda sí que és sensible a aquests actes participatius.

Des del Consell de Necessitats Socials de l'Agenda 21 Local de Benicarló i la seua Participació Ciutadana es despedeixen per enguany amb aquesta jornada de cloenda de l'Agenda Diàstole per la Integració. Segons ha arribat a la redacció del Cascall el Consell s'ha vist obligat a realitzar aquesta Agenda per la Integració Social a Benicarló ja que des del Consistori municipal no es portava endavant, malgrat les promeses de voler impulsar la Participació Ciutadana.

El PP local, qui governa al poble no vol deixar pas a les noves tendències democràtiques que suposa desenvolupar l'Agenda 21 per un desenvolupament sostenible i prefereixen les antigues directrius del; mando i ordeno que tant es pareixen a les maneres del franquisme.

Veurem l'any vinent qui fa què per la integracio social participativa a Benicarló. Des del Cascall estarem esperant cap a on camina la societat benicarlanda.

Homenatge a Marcelino Domingo San Juan i l'Escola Republicana.


El divendres 22 de maig a la plaça Marcelino Domingo Sanjuán de Benicarló se li va retre homenatge al Ministre republicà benicarlando. L'homenatge va servir per posar una placa en la plaça amb el seu nom per tal de recordar-lo com a figura clau en la Segona República espanyola on va tenir un paper clau com a ministre d'Educació. La plaça, fins al dimarts 19 no tenia cap placa indicativa del nom. La qüestió resultava estranya, ja que el ministre republicà era l'avi de l'actual alcalde de Benicarló i el nom estava concedit des d'abans de l'estiu. Bé, no tant estrany, ja que l'actual Marcelino Domingo milita en el PP, cosa que el distancia molt del pensament del seu avi. Un dia, en què estava inspirat, a l'actual alcalde de Benicarló se li va acudir dir que si el seu avi visquera seria del PP. Si l'arriba a sentir des d'algun lloc... Potser s'alça de la tomba i tot.

Després d'aquest homenatge al carrer, on van assistir unes 40 persones es va fer una xerrada per part de la professora de la Universitat de València Carmen Agulló qui ens va instruir en els valors de l'educació durant el període de la Segona República i el paper de Marcelino Domingo Sanjuán com a ministre d'Educació. Allí ens vam parlar del projecte d'escola activa, bilingüe, pacifista, solidària, pública i gratuïta que va encetar la reforma republicana i que va ser segrestada, amputada i abolida per sempre més per la dictadura del Generl fascista Franco.


La xerrada es va realitzar a la Penya Setrill. Local que s'està convertint en el lloc amb un ventall més ampli de temàtiques per escoltar conferències i presentacions amb més prestigi de tot Benicarló. Val a dir que des del consistori municipal només fan que posar traves per realitzar actes socials segons quina siga la temàtica. El local estava ple. Unes setanta persones es van decidir per conèixer millor la figura del nostre il·lustre benicarlando i els postulats de l'educació republicana.

Volem destacar des del Cascall que la novella Plataforma per la II República creada a Benicarló organitzava aquest divendres el seu primer acte i que la resposta per part de la població va ser encomiable. Hem de destacar que la convocatòria va ser realitzada de manera molt casolana, això sí, comptant amb les noves tecnologies que tanta força donen a l'organització social.

Des del Cascall donem l'enhorabona a la Plataforma per la III República i encoratgem a tota la ciutadania sensible a aquestes motivacions a assitir a tots els actes futurs que realitzen i a formar-ne part si volen. També volem condemnar la frustració d'ideals de llibertat, igualtat i solidaritat que va suposar la dictadura feixista de Franco i demanar judicis per tots els crims d'Estat que es van dur a terme durant la Guerra Civil espanyola.

divendres, 22 de maig del 2009

Trages per tothom!


El Cascall vol que hi haja trages per tothom. Val a dir que la pràcitca aquesta de regalar-se trages no és nova, no! És més vella que cagar ajupit, segur!
Com és possible que intenten justificar el regal de trages, per les quantitats de què s'està parlant, a un senyor que és President de la Generalitat? Els regals es fan a les persones que estimes; família, amics... La resta respon a la correspondència de favors. Com més gran ha estat el favor que t'han fet més valuós ha de ser el regal que et fan.
I aquesta pràctica no éstà bé, no és correcta, menys encara si es tracta d'un president d'organisme públic. Com és possible que es corresponga així a la confiança dipositada per la majoria de tot un poble; aprofitant-se de les circumstàncies per rebre favors a canvi de...
Com han de continuar confiant els ciutadans i ciutadanes del futur en els seus organismes de control i serveis si actuen d'aquesta manera? Quin exemple estan rebent?
Exemple; un adolescent quan se li ha preguntat perquè ha estat explusat de l'aula respon a mode de desviació de conversa; - i ahir què? El Camps declarant...
Si arriba a no sortir culpable aquestos van a durar més que el hippy i la seua colla, amén.

dilluns, 18 de maig del 2009

Finals de la I Lliga Individual de Frontó a Mà a Benicarló.

El Club de Pilota valenciana de Benicarló Arrea-li Bona, celebra aquest cap de setmana, dissabte 23 i diumenge 24 de maig de 2009, el II Torneig Escolar en les modalitats de Raspall i Frontó a mà (dia 23) i les Finals de la I Lliga Individual de Frontó a Mà (dia 24).
Les escoles el Francesc Català, " el Ródenas" i el "Marqués" participaran de la jornada de jocs de pilota el dissabte de matí a partir de les 10:00h. Al dia següent per la vesprada Jon i Tufarret es disputaran la Final del torneig de Frontó a mà.
Passeu-vos pel Frontó de l'IES Joan Coromines aquest cap de setmana i gaudiu de l'emoció en el nostre esport més autòcton.

Marcelino Domingo Sanjuán. Republicà benicarlando!


El proper divendres 22 de maig, la recent creada Assemblea per la República organitza uns actes d'homenatge a la figura de Marcelino Domingo Sanjuan. L'acte es realitzarà a la plaça que té assignat el seu nom però que no té placa. La no anomenada plaça està situada en l'encreuament entre l'avinguda Méndez Núnyez i l'avinguda de Iecla. Allí, es llegirà un text, sonarà l'himne republicà i es penjarà una placa amb el nom del Polític Republicà benicarlando.

Més tard, cap a les 20:30 es pot assistir a una xerrada en el local de la Penya el Setrill sobre les mestres de la República i el paper de Marcelino Domingo Sanjuan en matèria pedagògica durant el seu pas pel govern republicà...

Es tracta doncs d'un sentit acte de memòria històrica que bé es mereix Benicarló. Sobre tot les persones que van treballar per un món més just, més social i més culte.
Pel passat! Qui perd la memòria perd la identitat.

25 de maig de 2009. Sessions Literàries al Café de l'Arq. Sense Títol.


El proper dia 25 de maig tornen les Sessions Literàries al Café de l'Arq. Aquesta vegada us proposem una Sense Títol.
La qüestió és tornar a gaudir d'una nit compartint textos, fragments, poemes, ocurrències... sense cap condiccionant.
Recordeu com ho hem passat al llarg de tot el curs; nits de contes i faules, nits de temor, bestiaris i bestiesses, nits de vici, poesia, dones, natura, colors... aquests han estat els temes que han envolcallat la nostra companyia els dilluns a la nit.
Ara volem tornar amb una Sense Títol.
Recorda que es tracta de selecionar els fragments, els contes, poemes reflexions, etc., que més t'agradaria compartir per fer-los sortir de casa i vindre a passar-ho bé amb nosaltres:
Com sempre, el dilluns 25 de maig, a partir de les 22:30h fins les 00:00 al teu café favorit; el Café de l'Arq.
Sessió literària; Sense títol.

Homenatge a Mario Benedetti.

El Cascall va descobrir fa molts anys la figura de Mario Benedetti. Va ser a la pel·lícula,El lado oscuro del corazón. Allí vam quedar impressionats per l'expressivitat, l'emotivitat, la sensibilitat, el compromís, etc., que supurava l'obra i quefer del poeta i pensador.
És una llàstima que ahir ens deixés per anar a descansar per sempre. Des d'aquesta modesta pàgina volem retre el més modest homenatge a la persona de Mario Benedetti que tant ens ha aportat en reflexions, en bellesa i compromís; que tant ens ha ensenyat.
Per retre-li aquesta homenatge us deixem amb el seu poema;
Pausa,
De vez en cuando hay que hacer
una pausa
comtemplarse a uno mismo
sin la fruición cotidiana
examinar el pasado
rubro por rubro
etapa por etapa
baldosa por baldosa
y no llorarse las mentiras
sin cantarse las verdades.


Mario Benedetti.
Moltes gràcies, Mario, fins aviat.

divendres, 15 de maig del 2009

Frontó a mà! Si vols pols vine a l'era.

Dissabte 13 de juny.
Jornada d’iniciació a la pilota
al frontó del I.E.S Joan Coromines.
Va dirigida a aquelles persones que es volen iniciar al joc de la pilota valenciana en les modalitats que es jugaven tradicionalment al nord del País Valencià. El Club de Pilota valenciana de Benicarló Arrea-li bona aportarà el material per a protegir-se les mans i també les pilotes. Ja sabeu!, si voleu començar a parcticar l'esport autòcton i coneixeu a alguna altra persona que li puga interessar, li ho comuniqueu i us en veniu!!!

Vos esperem a tots/es!!!

Una sal·lutació molt cordial per part del Club de Pilota valenciana de Benicarló; “ARREA-LI BONA

dijous, 14 de maig del 2009

Ses Illes; Menorca.

De Fraga a Maó i de Salses a Guardamar. Aquests són els límits geogràfics del català. Així és. De moment, el Cascall pot donar fer que a Fraga es parla català; bé xapurriau, però català. A Guardamar també es pot escoltar el català, encara que solament el gasten la gent gran i les escoles. A Salses, ni hi hem estat mai i no en podem donar fe. Sí que sabem que a Perpignan, ciutat que no està molt lluny de Salses, sí que hi ha petges del català que es parlava, però, actualment, l'ús social és nul. Quatre senyeres amb la denominació de le "petit pays catalan" i res més. Potser a algunes escoles sí que s'ensenya el català i en properes generacions sentim com en fan ús, però, ara, de moment, ens hem de refiar del que diu el Pere Codonyat a la TV3. Així doncs només queda parlar de Maó. Allí, sí parlen un català molt viu i flamant.

Més enllà de l'aspecte lingüístic podem destacar moltes coses de ses Illes, si més no d'una de les germanes xicotetes, l'illa de Menorca. Per damunt de tots els tòpics, típics, tríptics, etc. es pot destacar de Menorca que és una illa de gent valenta. Com ho és tota la gent que viu en una illa. El que penetra més a fons en l'esperit, quan estàs a Menorca, és l'estat d'harmonia amb la natura i l'estat natural en què es conserva. La força de la mar que envolta l'illa, la resistència de la terra per sobre-sortir i mantenir-se, els éssers viu que la poblen... tot plegat, ens deixa muts...


Exemplar la resistència dels habitants a l'hora d'organitzar-se per fer front a la destrucció turística a què han subcumbit altres parts del planeta. No podem oblidar que aquest turisme a l'Estat espanyol va ser promogut per la dictadura. I a Menorca, on, a banda d'exiliar a part dels revolucionaris més valents que va agafar l'exèrcit franquista i la seua policia, van aportar poc més que l'aeroport, dos a tres bastides de formigó imperial per a turistes i molta mala llet. Amb les noves organitzacions socials i els nous moviments civils Menorca ara es mou de manera diferent. Intel·ligent, valenta, natural, així és la nova Menorca.

Si voleu gaudir de la natura i rebre una lliçó de com conservar el territori i desenvolupar-se, passeu per Menorca i us deixarà amb l'esperit encés en flames i amb ganes de quedar-vos-hi per sempre....
Fins aviat.

dimarts, 12 de maig del 2009

Participació Ciutadana a Benicarló. VII Diàstole per la Integració


El Consell de Necessitats Socials de l'Agenda 21 benicarlanda organitza la seua setena diàstole per la integració. Aquest mes amb contigut esportiu. Com en les altres ocasions es tracta de participar en una jornada d'integració social entre tots els col·lectius diversos que conviuen en aquest municipi per tal de compartir emocions, experiències, esforços i amistats. De conèixer-nos totes i tots un poc més i millor.

Així que recorda!

VII Diàstole per la Integració Social a Benicarló.
Dissabte 23 de maig a partir de les 16:00h
Platja del Morrongo.

Jornada d'Esports Participatius:

Volei, balontiro, futbol, tenis,
cursa de relleus, petanca i un esport integrat.

Participa jugant!


Organitza; Consell de Necessitats Socials de l'Agenda 21, Oficina del voluntariat...

dilluns, 11 de maig del 2009

25 d'abril; quan ve el mal i no para... 1707-2009


El passat dissabte 9 de maig es va celebrar la Manifestació a València en commemoració de la desfeta d'Almansa. Un acte reivindicatiu que va fer que moltes persones ens ajuntàrem per transmetre'ns més força, entusiasme i valentia en aquesta àrdua tasca de lluitar per la terra i la cultura. També era el moment de demostrar que els valencians i valencianes que estem disposats a vendre cara la pell del nostre poble en som molts més que no es pensen i encara estem vius.
Felicitats al poble Valencià qui encara compta amb més de 30.000 persones disposades a sortir al carrer i d'una infraestructura ferma com per organitzar un acte d'aquesta embergadura. La lluita continua, contra vent i maror, contra fatxes i ignorants... amunt, amunt amunt, poble valencià... amunt.

El Cascall torna a fer "ruido"


Després de més de dos mesos sense cap producció el Cascall torna a fer soroll.
Ha estat un espai de temps en què no hem parat. A causa d'aquest fet no hem tingut temps ni per actualitzar el Bloc. Ja ho diem en la Salutació, si entres en el ritme del Cascall, comences a anar com cagalló per la sèquia i no hi ha manera.
Les Diàstoles per la Integració continuen en marxa a Benicarló, també les partides de Frontó a mà en què hi ha dos rivals jóvens, les festes, les torrades, les caminates per la muntanya, les reivindicacions, les sessions literàries... tot tipus de bureo, de sarao o caxull, als quals solíem assistir o organitzar. Tot continua en marxa i no para.
Per cert; aquest cap de setmana té lloc el Cant al Ras de Massalfassar. Aquesta trobada de Cant d'estil Valencià és d'una alta qualitat social, cultural i festiva. És a dir, no us la podeu perdre!
Bé, El Cascall, aquesta setmana se'n va a la muntanya per oganitzar les darreres jornades de formació del grup de cooperants que viatja enguany a Nicaragua, és per això que no anem al Cant al Ras de Massalfassar.
Ja us contarem com estan els Ports de Caro i Fredes i quin temps ens ha fet.