divendres, 13 de febrer del 2009

Diàstoles per la Integració de l'Agenda 21 de Benicarló

El proper dia 1 de març, a les 18:00h, es celebrarà la 6a Diàstole per la Integració a Benicarló a la Placeta dels Bous. Una jornada de Balls i Músiques d'arreu del món.
Recordem que l'Agenda Diàstole per la Integració és una proposta del Consell de Necessitats Socials de l'Agenda 21 de Benicarló. Amb aquesta Agenda es pretén crear espais humans de trobada entre les persones que conviuen a Benicarló per tal que es coneguen millor, intercanvien experiències i alegries i es fomente així una millora entre les persones que formen la societa benicarlanda.
Amb l'arribada de molta gent de procedència molt diversa al nostre municipi, recordeu que el Cascall naix a Benicarló, ha produït canvis molt importants en la societat. El primer hàndicap que ha de superar aquesta nova situació és donar a conèixer la cultura autòctona a la població nouvinguda, però també s'ha de conèixer les cultures de les persones que arriben per tal de comprendre-les i d'integrar-les o facilitar la seua integració d'una manera més amable i positiva.
Si mireu en aquest blog, en notícies més antigues descobrireu que són molts els actes que s'ha fet de la Diàstole i tots d'una gran qualitat humana. També podem afirmar que els objectius dels actes s'estan aconseguint, ja que les persones s'interrelacionen i es conèixen més. Ara només falta que hi assistisques tu!
Vine, participa, comparteix!
El Consell de Necessitats Socials i el Cascall t'esperen en aquest acte d'integració.
Passa una tarde divertida compatint, aprenent i fent exercici.
Us proposem ara unes imatges del darrer batec de la Diàstole, celebrada el passat mes de gener, La segona Cercavila Literària del Consell de Necessitats Socials de l'Agenda 21 de Benicarló.

Partida de Frontó a mà a Aldaia

El proper dissabte 14 de febrer es disputarà una partida de frontó a mà a Aldaia entre pilotaris de l'Horta sud i del Baix Maestrat. Serà el primer enfrontament entre aquestes dues comarques en molts anys, potser de tota la història. Els Pastoret, de l'Horta, es veuran les cares, les esquenes i les mans contra Manyà, del Baix Maestrat. La profia serà disputada, no coneixem el nivell dels pilotaris d'Alaquàs, però sabem que Manyà no deixarà que el guanyen fàcilment.
Com sempre després de la gran partida hi haurà esmorzar. Pagarà qui perda la profia, com ha de ser!
Amunt amb la pilota a mà, l'esport autòcton que sembla que s'està recuperant més enllà del circuït Bancaixa. S'està recuperant al carrer, entre la gent popular. Ja s'ha acabat de quedar per fer paxangues de futbol amb els amics. Ara és l'hora de fer profies de pilota, com els antics!
Que guanye el millor.

Bon dia,
anit, a la seu oficial de la federació alaquasera de pilota (és a dir el Sanfran -
el bar que està al costat del Selvi -) es va acordar convocar partida de pilota al trinquet d'Aldaia (per a qui no ho sàpiga és d'on son els denominats 'caneus' - amb eixe tema sempre hi ha hagut molta polèmica, per això ho diuen -) el proper 14 de febrer pel matí.

Queden convocats a la partida els següents pelotaris:
1. Montalet I.
2. El xiquet de Faura.
3. Fraga II
4. Pastoret I
(sospite que els "pastorets" són Ferrers en orde d'edat)
5. Pastoret II.
6. Ermu I. (o Garrofinet Adoptat)
7. Tonet el picanyero!
8. El de Ca Rita.
9. Pastoret III
10. CaRoca (el del wc no!)

Per banda femenina queden convocades les següents pelotaries:
1. Inmanui
(la dona de Montalet I, Vicent Montalt)
2. Caneua I.
3. Vivó
(la dona del xiquet de Faura, Josep Lluís)
4. Bonavinya (i millor vi!) (Eva, la dona de mon cosí)
5. Garrofina
6. Anitin
(la germana de Vicent Montalt, és com li diuen els meus pares a sa mare!)
7. Caneua II
8. Malaguenya I
9. Malaguenya II
10. Rita la de ca Rita
11. CaAldea
(Sonia Aldea, amiga de Rocio)
12. Culleré (per dinar!)

(els caneus no sé qui són, i no reconec a Rocio entre les pelotaries, crec que se'n va al Penyagolosa, li toca nano)

(La preparació de les mans començarà a les 9:00 h. per tal de jugar a les 10:00h.)
Es prega màxima puntualitat.

L'equipatge encara no es sap. Porteu samarreta roja o samarreta blava. Si teniu pantaló blanc ferpecte!. La federació aportarà el material per protegir les mans i les pilotes, tant de badana, de baqueta, de tec... per vore quina s'ajusta millor a les característiques dels pilotaris i les pilotaries (en cas de tenir característiques).

Després hi haurà esmorzar popular al poli d'Aldaia. La federació es reserva la capacitat de modificar alguna de les condicions exposades en aquest escrit.

Aquesta partida està patrocinada per 'BancaJusta' (Esther
- la germana de Rocio, la que vas vore a la papereria, que treballa a Bancaka - mira de gestionar-ho).

Rebeu atenta salutació dels membres de la Federació

Sessió Literària 23 de febrer al Café de l'Arq.


El Cascall informa del següent:
després de l'exitosa nit dedicada als Mites i la Mitologia, on va haver-hi moltes aportacions per part del públic assistent, tornarem el proper dia 23 de febrer amb una Nit de Sàtira.
El passat dia 9 de febrer la Sessió Literària va comptar amb la participació d'un públic que ja podem considerar com a fidel. Es tracta de gent que assisteix a totes les sessions i que, a més, ja s'està acostumant a portar textos per participar de manera activa en la sessió. Aquest fet fa que les sessions cada nit siguen més entretingudes, més acolorides i amenes. Els punts de vista són més amples i les veus més cromàtiques. També hem de destacar el paper que fan col·laboradors que no poden assistir, però ens fan arribar les seues aportacions per mitjà de la red, les quals llegim fent homenatge a la participació i el recolzament que suposa comptar amb aquesta aportació.
Ja saps!, no et pots quedar a casa. Has d'abandonar el sofà. Els dilluns a la nit la lectura en públic t'espera, els teus llibres estan demanant a crits que els tregues del prestatge i que els baixes a fer un tomb amb els seus amics a les nits literàries del Café de l'Arq.
Trobada d'amics, de pensaments, de sentiments, de veus, de lletres, de conversa, de reflexió, de plaer...
El Cascall no faltarà a la Nit de Sàtira del proper 23 de febrer. Esperem que no hi haja cap cop d'estat i que no es declare el toc de queda. Recorda que has de portar el carnet a la cartera, ja que la Guàrida Civil patrulla pels carrers de Benicarló a la nit i en sortir de la Sessió Literària del Café de l'Arq, eres sospitós de nocturnitat.
Fins dilluns vinent.

dilluns, 9 de febrer del 2009

El filtre i la pudor.


Quan hi ha un filtre per purificar alguna substància, cal fer-ne una supervisió de tant en tant. En el filtre es quedaran totes les impureses que no desitgem que continga el producte final. Per aquesta raó, el filtre s'omple, s'embruta, s'obtura, en definitiva, no funciona bé. És per això, com el Cascall destaca més amunt, que es recomana fer revisió de funcionament del filtre.
Un àmbit de la nostra vida en què hem de suportar filtres, un dels més fins és l'àmbit de la informació. La informació es produeix, com la vida mateixa; raja amb el pas de les hores i dels esdeveniments. Però "enlerta"! Com ens arriba a nosaltres? Quina ens n'arriba? El Cascall us ho dirà: ens arriba la informació que el poder vol. El poder vol que la puresa de les ments continue intacta, inalterable, única. El pensament es vol que siga en un sentit, amb una finalitat: la perpetuïtat del sistema de desigualtats que amb tanta abundància permet que visquen uns pocs i que per contra fa que altres molts, visquen amb patiment diari i sense temps per pensar.
És per això que s'aplica el filtre de la informació en els mitjans. No volen que en arribar una informació alternativa, crítica, diferent, etc., la gent pense i actue. Que reacionen. Ja sabem que la matèria no desapareix, es transforma. Així, el poder no desapareix, es transforma i de cap manera volen que es transforme en un poder que no controlen els que sempre l'han controlat. Els que no saben viure d'altra manera. Aquells que tenen el control sobre el filtre de la informació, sobre el poder i sobre l'economia, la geografia i el temps de totes les persones que habiten un territori.
El Cascall va nàixer amb aquesta intenció, botar-se els filtres de la informació. Per viure a l'altra part de la realitat de "l'status quo", insà, insolidari i anihilador.

dimarts, 3 de febrer del 2009

Sessió Literària per al 9 de febrer. Mites i Mitologies


El proper 9 de gener a les 22:30h la Sessió Literària del Café de l'Arq, tractarà sobre Mites i Mitologies de tots els temps. De la Clàssica Grècia, fins a la modernor vine a contar-nos quins són els teus mites, vine a contar-nos les teues històries sobre Mitologia.
El Cascall et convida a participar en les Sessions Literàries del Café de l'Arq i et convida a fer-ho de manera activa, participativa. Com sempre hauràs de deixar la vergonya a casa i abandonar el teu sofà, però no et talles i lleva la pols als teus llibres, comparteix-los. No t'arrepentiràs!

Arqniversari

El Cascall va assistir aquest dissabte 31 de gener al segona aniversari del Café de l'Arq, el nostre café preferit. Com sempre la festa fresca, la conya, la disbauxa, la companyonia i l'alegria va embolcallar la nit. Tot va començar amb el cartell que amb una frescor immillorable ens engrescava a gaudir del piscolabis, la música dels Lasai-Lasai, els regals de l'Arq i la super Conga a la mitjanit.
Un munt de gent ballant, rient, fent broma. Un munt de xics i xiques guapes, bona música i festa, molta festa. Ara que ningú no s'esperava que la Conga fora tant divertida. Es va fer una volta a la illa de cases de l'Arq tots en formació de Conga i va ser espectacular.
Quan vam vore que la policia rondava el centre del barri en busca d'aquells que roben vam decidir anar-nos-en amb la música a una altra part i ens vam curar en salut, ja n'hi havia prou per enguany i més valia acabar amb el garito obert sense denúncies.
Quan el Cascall tinga fotos de l'acte ja les posarem i veureu quina festa es va muntar.
Gràcies Arq i per molts anys.

La integració Social.


Des del Cascall veiem com l'Agenda 21 de Benicarló està portant endavant el seu procés de constitució contra el vent i la maror. El Consell de Necessitats Socials, que és el més actiu de l'Agenda 21 local, està organitzant la seua Diàstole per la Integració durant tot l'any en actes que es realitzen un cop al mes amb la intenció de crear espais humans de trobada per totes les persones que viuen i treballen al poble, siguen d'on siguen en el seu origen. I l'objectiu s'està aconseguint.
En el seu primer acte de Diàstole, el Programa de Ràdio a l'Emissora Local, que es va celebrar a la Fira del Voluntariat, va ser d'una gran qualitat. Es va fer un debat sobre la integració social amb membres de la societat benicarlanda, directors d'escola, orientadores psicològiques en centres educatius, persones imigrades i els membres del Consell com a moderadors.
En el segon acte, Xerrades sobre Experiències Migratòries, encara va resultar més emotiu. Allí vam poder gaudir de l'experiència contada per persones que han hagut de migrar. Una experiència d'una dona espanyola que va migrar a Alemanya als anys seixanta per buscar-se la vida, l'experiència d'un colombià, vingut a l'Estat espanyol l'any 70, una persona marroquina que va estar a França, a Catalunya i finalment ara està a Benicarló des dels anys 80 i l'experiència d'un guàrida civil que va emigrar d'Andalusia a Catalunya. Totes les experiències eren semblants i el més sorprenent era que en totes les experiències eren contades com a quelcom d'enriquidor.
El tercer acte de Jocs Tradicionals també va resultar que aconseguia crear l'espai humà de companyonia. En aquest cas a més, com que es tractava de jocs tenia un component d'espontanietat i d'alegria màxim.
L'Agenda Diàstole per la Integració va prendre al seu punt més àlgit i amb més repercusió social amb la Trobada de Religions i l'Oració Comuna. Es van trobar i compartir les creences cristianes, les evangelistes i les islàmiques en una jornada de visita als temples i d'explicació dels rituals, les simbologies i les oracions. També hi van participar ateus.
Per últim aquest cap de setmana, el dia 31 de gener es va celebrar la II Cercavila Literària del Consell de Necessitats Socials. Amb la visita al Centre de Salut, la Residència de la Gent Gran, el Mercat Municipal, i la plaça del Mutxola, es va fer una cercavila amb persones de sis nacionalitats llegint textos que reflexionaven sobre el fet migratori. L'arribada a la Residència de la Gent Gran va ser un moment molt emotiu, ja que aquesta gent sempre és receptiva i agraeix molt que els fem visites.
S'ha de destacar que a Benicarló encara fa falta molt de treball social per millorar la disgregació que pateix el conjunt de la població benicarlanda. Des de les institucions no es treballa gaire en aquest sentit i el Consell de Necessitats Socials no rep ajuda per part del Consistori municipal. De fet la Policia Local deia, en la Cercavila, que no tenien coneixement de l'acte a pesar d'estar entrat per registre en l'ajuntament.
Bé per al febrer toca una Exhibició de Balls Tradicionals de totes les cultures que conviuen a Benicarló. Esperem la participació de totes les persones i que vingueu a compartir.
Des del Cascall felicitacions a la gent de Consell de Necessitats Socials i a totes les persones que els donen suport.